18.4.07

Vanhojen koulukiinteistöjen omistusoikeus

"Niinikoskella on käyty koulua nykyisellä paikalla vuodesta 1884 vuoteen 2006. Koulunmäellä seisovat rinnakkain vanha ja uusi koulurakennus. Oppilaita koulussa oli viime vuosina noin 25 luokilla 1-6. Koulu oli kaksiopettajainen vuodesta 1968 sulkemiseensa 2006 saakka." Kuva ja kuvateksti lainattu Niinikosken kylältä.
Vanhojen koulukiinteistöjen osalta kaikkien lakkautettujen koulujen kylien ja kyläyhdistysten on hyvä selvittää kiinteistön (rakennukset ja tontti) todellinen omistusoikeus.
Orimattilassa Niinikosken kylässä kunta lopulta lakkautti kyläkoulun.
Mutta koulukiinteistö jäi kylälle, kun todettiin, ettei kunta ole koskaan maksanut rakennuksista mitään eikä niitä ole lahjoitettukaan.
Jos asia halutaan selvittää, pitää Tapio Kiviniemen mukaan tutkia, millä rahoilla koulu on rakennettu ja tontti hankittu. Jos kylä tai yhteisö on rakentanut koulun ja maksanut sen osalta jotakin, niin kunnan on pitänyt korvata koulusta tälle yhteisölle jotakin siinä vaiheessa, kun koulutoimi on otettu kunnan haltuun. Omistusoikeuden siirrosta tulisi myös löytyä selkeitä virallisia asiakirjoja.
Kunnalla on näyttötaakka omistukseen, jos se voidaan kyseenalaistaa.

Niinikoskella koulurakennuksen omistusoikeuden selvitti Tapio Kiviniemi (Puh. 0500-331 858), jolta tarvittaessa lisätietoja siitä, miten ja mistä omistusoikeus voidaan selvittää.

Ei kommentteja: