7.4.07

Alaviirteen koulun tarina















Alaviirre sijaitsee Lohtajan kunnassa, Keski-Pohjanmaan rannikolla. Yläsuuntimena Oulu on noin 170 kilometrin päässä, alasuuntimena Kokkola vastaavasti n. 35 kilometrin päässä.

Koulurakennus
Alaviirteen koulu on rakennettu 1980 –luvun alussa. Rakennus on hyväkuntoinen, eikä siinä ole todettu minkäänlaisia home- tai muita vaurioita. Koulu on rakennettu 3 –opettajaiseksi yhdysluokkakouluksi, eli tiloissa sijaitsee 3 opetustilaa. Lisäksi rakennuksessa on liikuntasali, puutyöluokka sekä kirjastohuone, jota voidaan myös tarvittaessa käyttää opetustilana. Koululla on erinomaiset keittiö- ja sosiaalitilat. Neliöitä koulusta löytyy 550 m2. Lähimmälle viidelle vuodelle ei ole tiedossa olevaa tarvetta minkäänlaisille investoinneille koulutilojen suhteen, koska rakennukset ovat asianmukaiset ja hyvässä kunnossa.
Koululaiset ja opettajat
Lukuvuonna 2006-2007 koulussa on n. 30 oppilasta, kaksi upeaa opettajaa, yksi henkilökohtainen kouluavustaja sekä keittäjä. Kaikki edellä mainitut ovat painonsa arvoisia kullassa. Kaksi yhdysluokkaa on jaettu siten, että 1-2 luokat ovat omassa sekä 3-6 luokat omassa tilassa. Koulun oppilasennuste vuoteen 2010 on nouseva. Tämän hetken ennusteen mukaan oppilasmäärä nousee n. 46 oppilaaseen. Alaviirteen koulun oppilasennuste on ainoana kunnan kouluista nouseva.
Alaviirteen koulussa on oppilaina kahden eri kylän, Alaviirteen ja Väliviirteen lapsia. Kaukaisimpien lasten kotoa koululle on matkaa n. 10 kilometriä. Väliviirteen lapset kulkevat kouluun linja-autolla. Jos Alaviirteen koulu loppuu, kaikkien lasten kouluksi osoitetaan Lohtajan Kirkonkylän koulu. Kirkonkylän koululle tulisi nykyisen koulupiirin kaukaisimmilla lapsilla matkaa n. 20 kilometriä.
Tapahtumat kronologisessa järjestyksessä
Syksyllä 2005 Alaviirteen koulu oli kolmeopettajainen ja koulussa oli n. 30 oppilasta. Lohtajan kunnassa oli kaikkiaan 3 ala-astetta sekä yläaste. Asukkaita kunnassa oli n. 2900.
Syksyllä 2005 koulun lakkautusta alettiin kunnassa valmistella. Asia oli esillä ns. rehtorien kokouksessa ja koulutuslautakunnassa. Kuntalaisille ja koulupiirin asukkaille vireilletulosta ei tiedotettu mitenkään.
Marraskuussa 2005 Lohtajan kunnanvaltuusto päätti koulun lakkautuksesta äänin 11-10. Koulupiirin asukkaille tieto koulun lakkautusuhasta tuli n. 14 päivää tätä aikaisemmin.
Lisäksi Alaviirteen koulu päätettiin muuttaa kolmeopettajaisesta kaksiopettajaiseksi syksyllä 2006. Minkäänlaista kouluverkkoselvitystä kunnassa ei tehty ennen valtuuston kokousta
Joulukuussa 2005 joukko koulupiirin asukkaita teki lakkautuspäätöksestä kunnallisvalituksen Vaasan hallinto-oikeuteen.
Päätöksentekoprosessi ei kunnassa edennyt lakien mukaisesti. Tammikuussa 8.1.2007 Vaasan hallinto-oikeus kumosi koulun lakkautuspäätöksen Hallintolaki 41 § vastaisena. Lakimiespalkkio määrättiin kunnan maksettavaksi, koska kyseessä oli kunnan virkamiehestä johtuva virhe.
Kunta tyytyi hallinto-oikeuden päätökseen ja vain päivää myöhemmin Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä 9.1.2007 Lohtajan kunnanhallitus teki päätöksen antaa koulutuslautakunnalle tehtäväksi valmistella koulun lakkautus uudelleen ja esittää asia kunnanhallitukselle 15.3.2007 mennessä. Tässäkään vaiheessa mitään kouluverkkoselvitystä ei päätetty toteuttaa. Kunnanhallitus antoi koulun lakkautuksen valmisteltavaksi, vaikka koulunlakkautuksesta ei siis ollut enää olemassa lainvoimaista valtuuston päätöstä.
Koulupiirin asukkaat vaativat virallisesti kouluverkkoselvityksen tekemistä osoittaen vaatimuksensa koulutuslautakunnalle, kunnanhallitukselle ja valtuustolle. Koulutuslautakunta päätti 1.2.2007 tehdä kouluverkkoselvityksen, joka valmistuikin nopeasti 2 viikon sisällä 14.2.2007 mennessä. Kunta järjesti kuulemistilaisuudet Alaviirteen koululla 15.2.2007 sekä kunnan muilla kouluilla seuraavalla viikolla.
Maaliskuussa 2007 on 15 Alaviirteen koulun oppilasta ilmoitettu perusopetukseen naapurikaupungin Kannuksen n. 50 oppilaan kyläkouluun. Lohtaja tulee menettämään jo ensimmäisenä vuotena yli 40 000 euroa opetuksen valtionosuuksia. Jatkossa määrä kasvaa vuosittain, koska naapurikaupungin kouluun tulee siirtymään yli 20 lasta.
Kunnan laatimat säästölaskelmat koulun lakkautukseen liittyen ovat kuluneiden 1,5 vuoden aikana muuttuneet alkuperäisestä n. 180 000 euron säästöistä [jonka perusteella valtuusto päätti lakkauttaa koulun], nykyiseen arvioon 67 000 euron säästöistä. Todellisuus lienee nykyistä arviota noin puolet vähemmän.
Lohtajan kunnanvaltuusto kokoontui 23.4.2007 tekemään päätöksen Alaviirteen koulun kohtalosta.
Äänin 12-9 valtuusto päätti, että koulu saa jatkaa toimintaansa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi olkoon Alavirteen koulu!

Täällä Pohjois-Karjalassa Pyhäselän kunnan Nivan kyläkoulussa saadaan viettää koulun 100-vuotisjuhlia TOIMIVASSA KOULUSSA 2.6.07, jossa on nyt oppilaita 38.

Taistelu koulusta aloitettiin syksyllä -05. Lakkautukselta on toistaiseksi vältytty, asia otetaan päättäjätaholla esiin vuosittain, taas tänä syksynä.

Auli kirjoitti...

Tervehdys Nivan kyläkouluun!

Toivomme, että saatte pitää toimivan kyläkoulunne vielä pitkään hienon 100-vuotisen taipaleenne jälkeenkin!