7.4.07

Kunnan laatimat säästölaskelmat

Kunnan laatimat säästölaskelmat koulujen lakkautuksiin liittyen perustuvat yleensä talousarvioon tai tilinpäätöstietoihin sekä "arvioituihin lisäkustannuksiin" koulun lakkautuksen yhteydessä.
Ja kunnan luottamushenkilöt tekevät lakkautuspäätöksiä näihin laskelmiin perustuen.

Mitä on todellisuus?

Viimeinen kunnan talousarvio tai tilinpäätös voi pitää sisällänsä:

- esimerkiksi kunnan ns. sisäisiä vuokria ja kiinteistökuluja , jotka säilyvät kunnan kustannuksina koulun jatkokäytöstä riippuen
- koulun siivouskuluja, jotka esimerkiksi kyläyhdistys voi ottaa hoitaakseen tai koulun siivous voidaan sisällyttää koulun keittiöhenkilökunnan toimenkuvaan ja tehtäviin
- jonkun/joidenkin oppilaiden henkilökohtaisen avustajan palkan, joka kulueränä siirtyy oppilaan mukana toiseen kouluun lakkatuksen yhteydessä

Arvioidut lisäkustannukset:

- ovatko oppimateriaali- ja ruokahuoltokustannukset nykyistä vastaavat ja realistiset uudessa koulussa?
- perustuvatko lisääntyvät kuljetuskustannukset todellisuuteen?
- entä, jos nykyisen koulun oppilaita siirtyykin naapurikunnan kouluun, onko laskelmassa huomioitu menetetyt valtionosuudet, jotka ovat esimerkiksi n. 2 700 euroa/lapsi?
- mitä uusia kalusto-, atk- tai muita investointeja tarvitaan siinä koulussa, jonne oppilaat ovat siirtymässä?

Kaikki tekijät huomioiden, koulun lakkautus voi tuottaa helposti nettotappiota kunnalle tai säästöt jäävät todellisia seurannaisvaikutuksia ajatellen merkityksettömiksi.

Muuta huomioitavaa:

- mihin siirtyvät lakkautettavan koulun muut toiminnot eli mahdolliset päiväkerhot, kirjasto tai kokoontumistapahtumat?
- millaiseksi muodostuu uuden koulun luokkakoot? mahtuvatko oppilaat fyysisesti uusiin luokkatiloihin?
- onko uuteen kouluun odotettavissa suuria investointeja oppilasmäärän kasvamisen vuoksi [puutyöluokat, liikuntasalit, ruokailutilat...]?
- millaiseksi muodostuvat oppilaiden koulumatkat, päivien pituus ja odotustunnit?
- millaisissa olosuhteissa kuntalainen saa verorahoilleen vastinetta lastensa perusopetuksen suhteen?

Yhteenveto

Vaadi selkeitä, faktoihin perustuvia laskelmia. Laadi itse omasi, jollet ole tyytyväinen. Saat kunnasta tilinpäätös- ja talousarviotiedot koulustasi tilikohtaisesti. Ota talouden ammattilainen avuksesi.

Luottamushenkilöt ovat usein ns. maallikkojäseniä, jotka luottavat sokeasti kunnan laatimiin laskelmiin [niin heidän periaatteessa pitäisikin voida luottaa]. Tuo esille perustellut kysymykset, epäilyt ja vastalaskelmat.

---
Lisätietoja säästölaskelmista ja koulujen ylläpitokulujen laskemisesta saat Auli Kluukerilta auli.kluukeri@kotinet.com tai 040-7722 207 (iltaisin).

Ei kommentteja: