menetelmiä, joilla pyritään
- toiminnan tuloksellisuuden ylläpitämiseen, edistämiseen ja parantamiseen (taloudellisuus, tehokkuus, vaikuttavuus),
- toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen,
- kirjanpidon ja muiden informaatiojärjestelmien luotettavuuden varmistamiseen
- erehdysten, virheiden ja väärinkäytösten ennaltaehkäisyyn ja toteamiseen sekä
- varojen huolellisen ja taloudellisen hoidon turvaamiseen.
Kunnan sisäinen valvonta tulee järjestää asianmukaisesti. Sisäinen valvonta (esimerkiksi kunnan tarkastuslautakunta) valvoo ja seuraa myös perusopetukseen ja koulutoimeen liittyvien asioiden hoitamista.
Tässä hyvä linkki esimerkiksi Espoon kaupungin sivuille aiheeseen liittyen.
Kannattaa lukea myös Kuntaliiton Taloutta koskevat johtosääntömääräykset ja muut ohjeet.
Tohtori Kauko Heurun (julkaisu: Kuntalaki käytännössä) mukaan sisäinen tarkkailu on jatkuvaa toimenpiteiden ja varojen käytön valvontaa. Sillä varmistetaan, että tehtävät hoidetaan oikeaan aikaan, hyväksyttävällä tavalla ja tarkoitukseen osoitettujen voimavarojen puitteissa. Tehtävä kuuluu luonnollisena osana järjestelmän muuhun toimintaan ollen ensisijaisesti johtavien viranhaltijoiden asiana.
Sisäinen valvonta sisältää lain tulkinnan mukaan myös ”seurannan” käsitteen. Seuranta liittyy kunnan toiminnan ohjaukseen ja johtamiseen, joka on yksi kunnanjohtajan päätehtävistä. Osana seurantaa on velvollisuus asettaa raportointivelvoitteet, valvoa raportoinnin toteutusta sekä vertailla tehtyjä päätöksiä tuloksiin. Seurannan tuli varmistaa se, että valtuuston osoittama linja sekä talousarvio toteutuu.
Jollet ole varma, toimitaanko kunnassasi oikein sisäisen valvonnan suhteen vaikkapa koulutoimen osalta, tee asiasta selvityspyyntö kuntasi tarkastuslautakunnalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti