6.4.07

Mitä tehdä, jos koulu aiotaan lakkauttaa?

1) Vedä henkeä ja istu miettimään

Olisiko koulun jatkumiselle mielestäsi järkevät perusteet? Onko koulurakennus hyvässä kunnossa vai vaatisiko se lähivuosina suuria korjausinvestointeja? Onko koulun oppilasennuste lähivuosille nouseva vai laskeva? Oletko valmis hyväksymään yhdysluokkaopetuksen oppilasmäärän laskiessa? Kuinka kauas oppilaat siirtyisivät koulun lakkautuksen myötä? Tulisiko lapselle kuljetusten myötä odotustunteja? Vai tarjoaisiko toinen koulu sittenkin paremman oppimisympäristön? Onko koulun säilyminen tärkeää myös esimerkiksi kylä/lähiö -yhteisölle? Saako lapsesi nykyisessä koulussa mielestäsi hyvää ja laadukasta opetusta? Onko koulu elinkelpoinen? Voisiko sen toimintaa kehittää vaikkapa kuljettamalla toisista kouluista tai naapurikunnasta lisää oppilaita?

Pelastatko seiniä vai olisiko todella lapsen etu, että koulu säilyisi?

Jos päädyt pohdiskelussasi siihen, että koulu on säilyttämisen arvoinen, olet työlään matkan alussa. Kyseenalaistaessasi koulun lakkautuspäätöksen tai sen valmistelun, sinulle ei yleensä tarjota mitään eväitä valmiiksi. Ainakaan kotikuntasi taholta, joka lakkautusta ajaa. Tarvitset aikaa, apuvoimia, verkoston ja sinnikkyyttä. Hyvät hermot eivät myöskään ole pahitteeksi.

2) Selvitä, onko kuntasi toiminut lakien ja hyvän hallintotavan mukaisesti

Aivan aluksi on selvitettävä, onko kuntasi toiminut lakien ja hyvän hallintotavan mukaisesti. Tämä siksi, että jos koulusta on tehty varsinainen lakkautuspäätös (eikä vasta valmisteleva päätös), on mahdollinen kunnallisvalitus tehtävä hallinto-oikeuteen 30 päivän sisällä päätöksen julkiseksi tulosta. Yleensä varsinaisen lakkautuspäätöksen tekee kunnan/kaupungin -valtuusto. Varmista siis kotikunnastasi, että päätös on ns. valituskelpoinen.

Selvitä, miten päätöksentekoprosessi on edennyt kunnan eri elimissä ja pyydä nähtäville kaikki päätöksentekoon liittyvät asiakirjat, kuten toimielinten kokouspöytäkirjat kaikkine liitteineen, mahdolliset säästölaskelmat [tarkkoinen erittelyineen] sekä mahdolliset kouluverkkoselvitykseen liittyvät asiakirjat. Mahdollista valitusta varten pyydä kyseiset asiakirjat oikeaksi todistettuina pöytäkirjaotteina saman tien. Varaudu siihen, että joudut maksamaan pöytäkirjaotteista.

Milloin kuntasi ei ole toiminut lakien mukaisesti?

Yksikäsitteistä ohjenuoraa ei ole olemassa. Lakia vastaan kun voi rikkoa niin monella tapaa. Lue tälläkin sivustolla linkkeinä olevat lait tarkkaan ja kysy neuvoa kunnalliseen päätöksentekoon perehtyneeltä henkilöltä tai lakimieheltä, jos vain mahdollista.

Yleisimpiä syitä lainvastaiseen toimintaan koulujen lakkautuksissa:

Kuntalaki 27 § Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien sivuuttaminen
Kuntalaki 29 § Asianmukaisen tiedottamisen laiminlyöminen
Kuntalaki 52 § Päätöksentekoon tai valmisteluun osallistuvan esteellisyys
Kuntalaki 53 § Kunnanhallituksen valmistelun puutteellisuus
Kuntalaki 55 § Asia on käsitelty valtuustossa kyseisen pykälän vastaisesti
Hallintolaki 41 § Asianosaiset eivät ole saaneet mahdollisuutta perehtyä asiaan tai lausua mielipiteitään, eli yleensä ns. kunnan järjestämän kuulemistilaisuuden puuttuminen
Hallintolaki 42 § Esitettyjen vaihtoehtojen, mielipiteiden, laskelmien tai kirjelmien puutteellinen käsittely.
Näiden lisäksi päätöksentekoprosessin eteneminen vastoin kunnan hallinto- ja johtosääntöjä tai muuten hallintomenettelyn vastaisesti ovat perusteena valittamiselle.

3) Perusteiden löytyessä tee kunnallisvalitus

Lukuisia kunnallisvalituksia on jo tehty hallinto-oikeuksiin viimeisten vuosien lakkautuksien osalta. Valitukset ja niiden sisältö ovat kuitenkin pitkälti tapauskohtaisia, joten käytä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi julkisoikeuteen perehtynyttä lakimiestä. Tältä sivustolta vasemman reunan linkeistä löytyy esimerkkejä kunnallisvalituksista.
Kunnanhallituksen jäsenten ei ole viisasta toimia valittajina. Kun valitus tulee aikaan kunnanhallitukselle lausuntoa varten, he ovat silloin esteellisiä valittajan roolissaan.
Älä unohda vaatia oikeuskuluja ja mahdollista lakimiespalkkiota korvattavaksi valituksessa. Jos valitus johtaa valittajille myönteiseen pääökseen, hallinto-oikeus määrää usein kaikki oikeuskulut ja palkkiot kunnan korvattavaksi.
Käsittely hallinto-oikeudessa voi kestää muutamasta kuukaudesta jopa yli vuoteen. Ota selville valituksesi esittelijän yhteystiedot ja lähesty häntä asiallisesti ja kohteliaasti. Pyydä huomioimaan tarpeenne asian mahdollisimman nopealle käsittelylle.
Lisää jo alkuperäiseen valitukseen vaatimus hallinto-oikeudelle asettaa päätöksen toteuttaminen toimenpidekieltoon. Myöhemmin asian vaatiminen on huomattavasti vaikeampaa.
Sinulla on mahdollisuus valituksen jättämisen jälkeen täydentää sitä, sekä antaa oma vastineesi kunnan antaman lausunnon jälkeen. Voit jatkaa asioiden selvitystä siis valituksen jättämisen jälkeenkin.
4) Pyydä selvityksiä, laskelmia ja faktoja ja laadi itse selvityksiä
Asianmukaisesti kunnan tai kaupungin toiminta etenee silloin, jos aivan aluksi laaditaan ns. kouluverkkoselvitys. Oikein, perinpohjaisesti ja asianmukaisesti toteutettuna kouluverkkoselvitys on tilannekatsaus sekä tarkastelu tulevaisuuteen mahdollisimman useasta eri näkökulmasta. Tässä kuntaliiton ohjeistus asiasta kunnille.
Vaadi siis, että kyseinen selvitys tehdään kotikunnassasi ja siihen paneudutaan ja käytetään aikaa riittävästi. Kuntaliiton suosituksen lisäksi kouluverkkoselvityksessä tulisi tarkastella myös koulujen erikoistumisten tuomia mahdollisuuksia opetustoimelle ja kunnalle.
Jos et ymmärrä jotakin asiakirjaa, selvitystä, menettelyä tai laskelmaa, pyydä lisäselvityksiä, neuvoja ja opastusta. Jokaisen kunnan virkamiehen virkavelvollisuus velvoittaa heidät siihen.

Älä usko, ennen kuin ymmärrät itse.

5) Kyseenalaista kunnan laatimat säästölaskelmat ja vaadi arvokeskustelua
Usein kuntien virkamiesten laatimat säästölaskelmat perustuvat ns. talousarviolukuihin. Eli yllättävän usein säästölaskelmat pohjautuvat arvioihin ja epätodellisuuteen.
Säästölaskelmista tarkemmin tällä sivustolla otsikolla "Kunnan laatimat säästölaskelmat".
Vaadi jokaiselle yksittäiselle säästölaskelman luvulle sellaiset perustelut ja erittelyt, jotka jokainen kuntalainen voi ymmärtää ja todentaa.
Kouluja ei voida lakkauttaa arvailuihin perustuen, vaikka niin on tehty valitettavan usein.
Jos koulun lakkautus oikeasti tuo huomattavia säästöjä, on syytä käydä arvokeskustelua kuntalaisten ja päätöksentekijöiden kesken rehellisesti ja avoimesti. Pelastaako koulutoimen säästöt kunnan talouden ja onko perusopetus oikea säästökohde, vai voitaisiinko vastaavia säästöjä löytää muilta toimialueilta. Ymmärretäänkö lakkautuksen kaikki seurannaisvaikutukset. Useammassa kunnassa on jo myönnetty se, että lakkautuksesta aiheutuneet erityisopetustarpeet ja muut ongelmat ovat käytännössä syöneet säästöt.

6) Tuo asiat esille kuntasi toimielimissä, ole aktiivinen

Esitä aloitteita, kirjelmiä, kyselyjä ja selvityspyyntöjä kuntasi koulutuslautakunnalle, kunnan/kaupungin -hallitukselle sekä valtuustolle. Julkiset, toimielimille osoitetut kirjelmät on kunnassa jaettava eteenpäin kaikille.
7) Ota yhteyttä kaikkiin mahdollisiin tahoihin
Älä jätä kiveäkään kääntämättä. Ota asiallisesti ja faktoilla perustellen yhteys läänisi sivistystoimentarkastajiin, maaherraan, alueesi kansanedustajiin, opetusministeriöön, maakuntaliittoon jne.
Kunnilla on itsenäinen päätäntävalta kouluverkkonsa suhteen, mutta kaikki apu on sinulle kullan arvoista ja tervetullutta.

8) Lobbaa
Jos edessäsi on vielä kunnan/kaupungin -valtuuston lopullinen päätös, lobbaa. Etsi kaikki suhteesi ihmisiin, jotka voivat vaikuttaa päätöksentekijöihin. Lobbaus on valitettavasti nykypäivän yksi vaikutusvaltaisimmista keinoista.

9) Verkostoidu, organisoi joukkosi ja delegoi

Kaikki edellä mainittu ja mainitsematon vie voimia, aikaa ja vaatii erilaisia taitoja. Muodostakaa verkosto, joka jakaa tehtävät ja toimii yhdessä. Yksin, kaksin tai kolmin ette jaksa.
10) Pysy asialinjalla
Mitä tahansa teetkin ja kenen tahansa kanssa olet yhteydessä, pysy asialinjalla. Aina. Sinulla ei ole varaa asiattomuuteen [puhumattakaan siitä, että haluaisimme hoitaa asioita siten].
Onnea matkallesi.
Lue myös opettaja Seppo Pirhosen hieno kirjoitus asiasta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos listasta on ollut todella tarpeen.
terveisin, Alpuan koulun vanhemmat

Unknown kirjoitti...

Miten ajan sisällä kunnassa pitää tehdä päätös koulun sulkemisesta? Onko siihen lakia?