5.4.07

Sepustaja

Olen neljän koululaisen äiti, kyläkoulutaistelija ja lasteni opetuksesta kiinnostunut idealisti-haihattelija.
Uskon siihen, että pienen koululaisen on saatava olla ensin pieni saadakseen riittävät eväät kasvaa isoksi. Mielestäni lähellä oleva, tarpeeksi pienen mittakaavan omaava, turvallinen koulu on lapsen edun mukaista koulupolun alkuvuosina. Pienemmässä koulussa isompien ja pienempien lasten yhteinen sosiaalinen ympäristö on lapselle rikkaus.
Pienten koulujen opettajille työ on haasteellista ja vaativaa, koska opetustyö tapahtuu usein ns. yhdysluokkaopetuksena. Viime kädessä opettajan ammattitaito, halu ja etiikka ovatkin ratkaisevia itse opetustyön onnistumisen kannalta. Hyvä opettaja on painonsa arvoinen kultaa. Lapsen koulutielle riittävät eväät antaa koti, opettajat sekä kouluympäristö yhdessä ja yhteistyössä. Mutta ei mikään niistä yksinään.

Lakkautuspaineet lähikouluille kunnissa ja kaupungeissa jatkuvat. Päättäjät tuntuvat omaksuneen sokeasti, laput silmillä ainoaksi oikeaksi tieksi siirtymisen yhä isompiin kouluyksiköihin, yhä kauemmaksi koululaisesta. Totta on, että varsinaisten kasvukeskuksien ulkopuolella oppilasmäärien väheneminen etenee, mutta loputtomiin pienempiä kouluja ei voida lakkauttaa kustannussäästöihin vedoten. Kohtuullisen lähellä olevat, tarpeeksi pienet koulut tulisikin nähdä lapsen perusoikeutena, voimavarana kohti aikuiseksi kasvamista.



Olen kyläkoulun sekä yhdysluokkaopetuksen kasvatti ja taistellut ystävieni kanssa viimeiset 1,5 vuotta lapsiemme oikeudesta pieneen lähikouluun. Taival on ollut työteliäs, tuskainen, epätoivoinen ja vaikea. Toivoisin, että jollekin toiselle tie olisi helpompi. Että tietoa olisi enemmän ja helpommin saatavilla. Että joku neuvoisi ja antaisi vinkkejä. Että voisi vaihtaa ajatuksia samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa.
Myös vastakkaiset ajatukset tai mielipiteet pienistä kouluista tai yhdysluokkaopetuksesta ovat tärkeitä. Asioista pitää puhua ja kuunnella toista. Lisäksi pitäisi puhua enemmän perusopetuksen tulevaisuudesta pienillä paikkakunnilla, eli voisiko joskus ajatella ja tehdä toisin, uudella tavalla?

Verkostossa.
Siksi tämä sivusto on olemassa.
Kirjoittaja

Auli Kluukeri
Viirretie 118
68240 Alaviirre
auli.kluukeri(at)kotinet.com
miukumauku korvattu (at) merkillä roskapostin ehkäisemiseksi

Ei kommentteja: