1.5.07

Sammatin Vapaa Kyläkoulu

Kuva Sammatin Vapaan Kyläkoulun sivuilta www.sammatinvapaakylakoulu.fi


Karjalohjan ja Sammatin kuntien rajalla toimii Sammatin Vapaa Kyläkoulu. Se on Suomen ensimmäinen maaseudulla toimiva steinerpedagoginen koulu. Koulu on vanhempien perustama ja ylläpitämä.
Lainaus koulun sivuilta koskien koulun pedagogiikkaa:

"Luokanopettaja opettaa samaa opetusryhmää kahdeksan ensimmäistä kouluvuotta. Oppilaat saavat turvallisen opettajasuhteen lapsuuden ajaksi ja opettaja mahdollisuuden oppia tuntemaan oppilaansa tarjoten kullekin persoonallista tukea. Joitakin aineita opettavat myös aineenopettajat. Pääaineiden opetus on jakso-opetusta ja niitä opetetaan noin neljän viikon jaksoina.

Alaluokilla ei käytetä valmiita oppikirjoja, vaan ne laaditaan itse. Oppilaat kirjoittavat ja kuvittavat työvihkot, joihin kootaan opetuksen keskeiset sisällöt.

Käden taidot, ilmaisukyky ja asioiden sisäistäminen harjaantuvat tekemisen myötä. Sosiaalista kasvua tukevat mm. lukuisat yhteiset retket ja näytelmäprojektit. Myös vanhemmat osallistuvat useisiin tapahtumiin ja niiden järjestelyihin."
Koulun vanhemmat kertovat seuraavasti:
"Kyläkoulun vanhempana pääsee seuraamaan läheltä lapsensa koulunkäyntiä ja osallistumaan omien kykyjensä mukaan mahdollisimman hyvän koulun rakentamiseen. Myös käytännön työtä on paljon: vanhemmat huolehtivat mm. koululuokan valmiiksi kesän aikana tulevaa lukukautta varten, osallistuvat melko tiiviisti pidettäviin vanhempainiltoihin, käyvät tarvittaessa luokan- ja aineopettajien kanssa keskusteluja sekä kantavat koulua taloudellisesti (niin kuukausittaisten perhemaksujen ja varainkeruutalkoiden kuin kannatusyhdistyksenkin kautta).
Jos haluaa vaikuttaa tätäkin enemmän siihen, minkälainen koulu lapsellaan on, voi tehdä vielä paljon enemmänkin - kannatusyhdistyksen johtokuntaan saatetaan kaivata tuoretta näkemystä, oman lapsen luokkaan luokkavastaavaa, iltapäiväkerhoon tätiä tai setää ja opetustehtäviinkin voi olla haku päällä.
Kun siis "laittaa" lapsensa Kyläkouluun pääsee itsekin tavallaan mukaan: täällä todella toteutuu osallistuva ja aktiivinen vanhemmuus! "
---
Olisipa mielenkiintoista kuulla koulusta vanhemmilta tai opettajilta lisääkin.
Koulun sivut siis osoitteessa www.sammatinvapaakylakoulu.fi

Ei kommentteja: