7.5.07

Turussa: Salava ja Turvary

Turun Snellmanin ala-asteella toimii vanhempainyhdistys Salava ry. Salavan (Snellmanin ala-asteen vanhemmat) hallituksen jäsen, tutkija Niina Junttila kertoo seuraavaa:

"Meillä on Snellmanin koululla tällä hetkellä menossa pienellä aikavälillä jo kolmas "kouluverkkotaisto". Ensimmäinen oli vuonna 1998, silloin koulu saatiin säilymään täysin; toinen oli 2005, jolloin menetimme hallinnollisen itsenäisyytemme ja nyt parhaillaan käydään läpi kolmatta verkkoselvitystä. Vanhempainyhdistyksemme Salava ry:n sivustoilla on raportoitu ja koostettu kaikkiin näihin liittyviä lausuntoja, kannanottoja, lehtikirjoituksia, seminaareja ja mielenilmauksia."
Kyseisiltä Salavan sivuilta löytyy paljon mielenkiintoista ja hyödyllistä luettavaa. Mm. Snellmanin ala-asteen ja Salavan vaiheita täällä sekä kouluverkkoon liittyviä tapahtumia ja kirjoituksia vuodelta 2007 täällä ja vuodelta 2006 täällä.
---

Salava ry on Turun alueellisen vanhempainyhdistyksen TURVARY ry:n jäsen.

Lainaus Turvary ry:n nettisivuilta:

"Yhdistyksen päätehtävä on kodin ja koulun yhteistyötä kehittämällä toimia lasten parhaaksi.Olemme aktiivinen toimija ja keskustelukumppani mm. Turun opetustoimen ja kaupungin päättäjien suuntaan sekä informaatiokanava ja tuki vanhempainyhdistyksille. Vanhempainyhdistystoimintaa tukemalla lisäämme lasten oppimisen edellytyksiä ja kouluhyvinvointia. Tavoitteena on yhdessä toimien olla tasa-arvoinen keskustelu- ja yhteistyökumppani osana kaupungin opetus- ja kasvatustyön suunnittelua ja päätöksentekoa. "
Yhdistyksen ajankohtaisista vuodelta 2007 löytyy mm. Turvary:n mielenkiintoinen kannanotto 16.4 Turun lukio- ja perusopetus 2007 - 2015 selvitykseen. Linkki kannanottoon (pdf-tiedosto) tässä.
Itse kaupungin selvitys kouluverkosta täällä.
Yhdistyksen kannanotossa sanotaan mm. seuraavasti:
"Koulu ja luokkakokojen kasvu: Suomalaisessa perusopetusikäisten lasten oppimista ja kouluhyvinvointia tarkastelevassa tutkimuksessa (Korkeakoski, 2005) on todettu mm. seuraavaa: 1) mitä suurempi koulu, sitä huonommaksi oppilaat kokivat työrauhan; 2) mitä suurempi koulu, sitä riittämättömämmiksi oppilashuollon palvelut (ml. lääkäripalvelut, mielenterveyspalvelut, sosiaalipalvelut, puheterapeutin palvelut) koettiin; 3) pienemmissä yksiköissä erityisopetuksen tarve ja resurssit vastaavat paremmin toisiaan. Vaikka pienemmissä yksiköissä resurssit ovat usein suurempia yksiköitä vähäisempiä, on niiden subjektiivinen riittävyyden kokeminen sekä oppilaiden että opettajien kannalta olennaisempaa kuin objektiivinen määrä.
Sen sijaan, että siirryttäisiin suurempiin yksiköihin ja lisättäisiin resursseja, voitaisiin siis pitäytyä nykyisissä pienissä, joissa resurssit jo nyt koetaan riittäviksi. Taloudelliselta näkökannalta siirtyminen suuriin lisää todennäköisesti sekä tuki- ja jakotuntien, eriyttävän opetuksen että oppilashuollollisten palveluiden tarvetta ja siten myös kustannuksia."

Ja Turvaryn sivujen osoite on siis www.turvary.fi

Ei kommentteja: