29.5.07

Maaseudun kylätoimintayhdistykset saatava mukaan...

Kirjoittaja: Kasvatustieteen professori Eira Korpinen

Olisi koottava kaikki mahdolliset tahot tukemaan maaseudun kyläkouluja. Eräs merkittävä taho ovat kyläyhdistykset sekä vanhempainyhdistykset. Erityisesti Suomen kylätominta ry:llä näyttää olevan vahva ja kattava organisaatio ympäri Suomea. Koulu on tärkein instituutio, joka pitää yllä kylän dynaamiikkaa ja vaikuttaa tulevaisuuteen.
Tärkeää on myös ennalta ehkäisevä työ. Monet heräävät vasta silloin, kun koulua ollaan jo lopettamassa. Jokaiselle kyläkoululle tulisi hyvissä ajoin laatia kehittämissuunnitelma ja jokaisen koulun olisi syytä verkostoitua mahdollisimman tehokkaasti. Kyläkoulun kehittämissuunnitelma on kiinteä osa koulun opetussuunnitelman kehittämistä ja samalla kylän kehittämissuunnitelmaa. Julkisuus ja julkinen keskustelu on tärkeää, vaikka se näyttää aina herättävän myös kateutta - valitettavasti.
Kyläläisten palveluista huomattava osa voidaan rakentaa jollakin tavoin koulun yhteyteen - KOULU ON PALVELUKESKUS, TOIMINTAKESKUS, OPPIMISKESKUS, KULTTUURIKESKUS - eri-ikäisten kohtaamispaikka. Juuri nyt tarvitsemme yhteistyön foorumeita ja paikkoja, jossa tuetaan ihmisten identiteetin rakentumista ja yhteisöllisyyttä... On syytä miettiä, miten koulu voi palvella myös loma-aikoina.
Mukavaa kevätlukukauden päätösviikkoa kaikille oppilaille, opettajille ja lasten vanhemmille! Kiitos hyvästä yhteistyöstä ja kamppailusta koulujen puolesta!
Eira Korpinen
Kasvatustieteen professori
Jyväskylä

Ei kommentteja: