10.5.07
Tukea opettajien jaksamiseen
Varsinkin pienissä, mutta toki myös isommissa kouluissa opettajien jaksamista tulisi tukea kaikin tavoin. Päivittäistä helpotusta koulutyöhön tuo sopivan aputyövoiman palkkaaminen kouluavustajiksi. Kunta voi työllistää esimerkiksi opettajankoulutuksesta, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan koulutuksesta, sosiaalialan koulutuksesta tms. valmistuneen työttömän henkilön koululle. Avustaja voi myös olla vielä ilman ammatillista koulutusta oleva nuori tai pitkäaikaistyötön. Kouluavustajan tehtävä määräytyy koulun tarpeiden ja kouluavustajan henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Avustajan tehtävien tulee olla sellaisia ettei niiden suorittaminen välttämättä edellytä opettajankoulutusta. Kouluavustaja voi auttaa opetusmateriaalien valmistuksessa, opetusvälineistön kunnossapidossa, tarvikkeiden järjestämisessä ja toimistotehtävissä. Lisäksi avustaja voi avustaa opettajaa oppitunneilla ja välitunti- ym. valvontatehtävissä. Kouluavustajan palkkaaminen voidaan toteuttaa esimerkiksi työllistämis- tai työmarkkinatuella, jolloin kunnalle ei koidu ylimääräisiä palkkakustannuksia. Työllistämistukea voidaan maksaa enintään 10 kuukaudelta ja työmarkkinatukea enintään 12 kuukaudelta. Lisätietoja ja tukien maksamisen edellytykset työvoimatoimistan sivuilta sekä oheisesta työvoimatoimiston oppaasta (pdf-tiedosto). Lain mukaan työnantajan on selvitettävä lasten kanssa työskentelevien henkilöiden rikostausta. Työvoimatoimisto pyytää työnhakijan rikosrekisteriotteen nähtäväksi ennen työharjoittelu- tai työelämävalmennussopimuksen tekemistä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Tuntuipa hyvältä hektisen toukokiireen keskellä ajatuksenne tukea opettajan jaksamista. Opetan toista vuotta kyläkoulussa, joka uhattiin lakkauttaa. Kylän väki ja lasten vanhemmat osoittivat, että usko tulevaisuuteen ja Suomen maaseudun säilyttämiseen elinkelpoisena itää vielä!
Tuoksuvia hetkiä ja antoisia retkiä kaikkiin maaseudun ja taajamien kouluihin koosta piittaamatta; niissä tehdään työtä tulevaisuuden hyväksi!
Lähetä kommentti